5 aandachtspunten om uw energiefactuur te verlagen.

Energiezuinige toestellen

Energieverbruik meten

Elektrische apparaten in en rond het huis verbruiken allemaal energie, sommige zelfs als ze in stand-by staan. Met een energiemeter kan je heel eenvoudig meten hoeveel energie een toestel verbruikt. De energiemeter steek je in het stopcontact en de stekker van het toestel steek je in de energiemeter. Nadien kan je op de energiemeter aflezen hoeveel energie het toestel verbruikt.

Ben je zelf benieuwd hoeveel je droogkast of wasmachine verbruikt? Wil je weten hoeveel het kost als je de televisie een nacht in stand-by laat staan?… Je kan gratis een energiemeter uitlenen bij Woonwijzer Meetjesland.

reserveer uw energiemeter

Energielabel

Het energielabel drukt de energiescore van een toestel uit in zogenaamde energieklassen. Deze klassen gaan van “zeer energiezuinig” (A+++) tot “zeer energieverspillend” (G). Bij de aankoop van een nieuw elektrisch huishoudtoestel is het belangrijk dat je aandacht hebt voor dit energielabel, want het energieverbruik is zeker zo belangrijk als de aankoopprijs. Een koelkast met een D-label kost per jaar al snel +/- 66 euro meer aan energie dan een toestel met een A++ label (bron: Eandis). De hogere aankoopkost wordt dus snel terugverdiend.

Kortingsbon

Inwoners met sociaal tarief voor gas en elektriciteit kunnen beroep doen op een kortingsbon van 150 euro voor de aankoop van een energiezuinige koelkast of een energiezuinige wasmachine. Let wel! De kortingsbon dient bij Eandis aangevraagd te worden vóór de aankoop van het toestel. De kortingsbon die je nadien van Eandis ontvangt wordt bovendien niet in elke winkel aanvaard.

Het aanvraagformulier en de lijst van handelaars die de kortingsbon aanvaarden, vind je op http://www.eandis.be/eandis/klant/k_beschermde_afnemers.htm